NEWS
NEWS
HOME > NEWS > Industral news > Details

Contact Us

Industral news

How to solve the problem of material blocking in double rotor sand making machine? What should we pay attention to in daily operation?

Release time:Apr.06.2024 Views:0

The dual-rotor sand making machine mainly consists of two rotors, pendulums, linings and other components to complete the sand-making operation. (Stone crusher)The operating principle is "stone against stone". Driven by the dual motors, the two sets of rotors connected in series rotate at high speed at the same time, and the materials are After being crushed by the upper rotor, the inner cavity of the machine is immediately crushed again by the hammer head of the rapidly rotating lower rotor. Through the combination of the rotor, machine cavity shape and speed, the stones are allowed to collide, impact and crush each other as much as possible, thereby achieving the hammer powder. It is a practical small and medium-sized sand making machine.

1

Double transfer


Regarding plugging, almost all types of sand making machines will encounter this problem, and the reasons are various. Once blockage occurs in the sand making machine, it will affect the progress of the entire production line and cause losses to the company's benefits. Therefore, understanding the common causes and solutions of blockage in advance is extremely important for the normal production of the company, so that it can be avoided at the source. Or reduce the occurrence of material blockage to ensure smooth and smooth production.

Effect of blocking material

1. Cause serious wear and tear to the components of the sand making machine: If blockage occurs in the sand making machine, the friction between the material and the crushing parts will increase, causing additional wear and tear on the components within the equipment.

2. Resulting in uneven discharge particle size: Once blockage occurs, the crushing space is reduced, coupled with the wear and tear of the crushing parts, the material will not be completely crushed and the discharge particle size will be uneven.

3. Cause abnormal vibration of the machine body: Material blockage will cause the equipment to overload, especially when the material is unevenly distributed in the crushing chamber, it will cause uneven stress on the machine body, causing excessive vibration of the equipment.

4. Reducing production volume: Material blockage may cause the equipment to become stuffy and forced to shut down, greatly reducing production volume.

Causes and solutions for blocking

1. Inappropriate materials

Particles that are too large: The maximum feed of the double-rotor sand making machine should generally be kept below 3 cm. If the particle size of the raw material is too large and the parameters of the double-rotor sand making machine do not match, the material inlet will be stuck. situation, resulting in material blocking.

Excessive moisture content: The material has too much humidity or too much water. It may have a certain viscosity after being crushed. The small crushed materials will get stuck between the crushing cavity and the wear-resistant parts because of their viscosity, causing blockage. .

Solution: When the particle size is too large, crushing equipment can be added before the sand making process to crush the material first; when the moisture content is too large, pre-heating or other processing can be performed at the feed inlet or the material can be screened and crushed first. Dehydrate and then crush to solve the problem of material clogging.

2. Feeding speed is too fast

If the feed speed and processing speed are not matched well, the conveyor's transportation capacity exceeds the crushing capacity of the double-rotor sand making machine, and the two do not match, that is, the feed is fast and the crushing is slow, it will appear that the previously transported materials have not been broken. After the crusher is finished, the rocks behind will enter the interior of the crusher, and it will be too late to discharge the material, causing the internal rocks to not be discharged, resulting in material blockage.

Solution: Adjust the conveying volume and speed of the conveyor belt to match the crushing capacity of the double-rotor sand making machine to ensure the uniformity and continuity of feeding to reduce the blocking problem of the equipment.

Note: When feeding, you should pay attention to the change of the ammeter pointer. Generally speaking, if the feed amount is too large, the ammeter pointer will deflect at a large angle. If it is overloaded for a long time, the motor will be burned out. If this happens, you should immediately reduce or shut down the feed. Door, you can also add a feeder to control the feed amount to prevent the sand making machine from clogging.

3. Inappropriate tightness of the triangle belt

The production process of the double-rotor sand making machine mainly relies on the V-belt to transmit power to the sheave to crush the material. If the triangle conveyor belt is too loose, it will cause slipping. As the sheave rotates instead of driving the sheave, the material cannot receive normal crushing force and cannot be crushed normally in the crushing chamber, and will stagnate in the crushing chamber. , which makes it easy for material blocking to occur.

Solution: Operators need to pay close attention to the operation of the equipment. If they find that the tightness of the V-belt is inappropriate, they can adjust it in time.

4. Improper adjustment of the discharge port

The same principle applies to the overlarge conveying volume at the inlet. During the sand discharging process, if the discharge port is adjusted too small, the sand discharging speed will be too slow. The crushed materials will not be conveyed out in time, which will cause subsequent crushing to be completed. The material accumulates in the discharge port and crushing cavity, causing discharge obstacles and material blockage.


Solution: The operator regularly adjusts the discharge port according to needs, sand making machine capacity or discharge particle size.


5. The voltage is too low or unstable


If the voltage is too low or unstable, it will lead to uneven feeding, resulting in a mismatch between the feeding speed and the discharging speed, and the actual processing capacity of the sand making machine will be lower than the theoretical value. At this time, if the feeding speed is not adjusted accordingly, it will It is easy to cause material blockage in the equipment.


Solution: When the sand making equipment is running, the voltage should be kept constant, and the on-site voltage should also be checked after the equipment is started.


6. Consumable parts are severely worn


The double-rotor sand making machine mainly relies on the hammer head for crushing rocks. Therefore, the hammer head is one of its wearing parts. It will wear out after a period of use. If it is not replaced in time, the hammer head will be damaged when handling relatively hard materials. If the head cannot be completely broken, the material will not be discharged in time. At this time, new materials will enter, and material blocking will occur.


Solution: Regularly check the degree of wearable parts. Parts that are seriously worn need to be replaced in time.


7. Error in purchasing sand making machine model


If the model of the double-rotor sand making machine is incorrectly selected, material blocking may occur in the sand making machine during the production process.


Solution: There are a lot of twin-rotor sand making machine manufacturers on the market today, with many models, and the output of the sand making machines is uneven. When purchasing a twin-rotor sand making machine, inform the manufacturer of the material type, particle size and output requirements, etc., and ask Which model should manufacturers purchase, and they need to be cautious when purchasing a dual-rotor sand making machine and shop around.


8. Improper operation by workers


It is a common reason that the sand making machine is blocked due to improper operation by workers.


Solution: Staff members must undergo strict and systematic training to understand and master the dual-rotor sand making machine equipment before taking up their posts.


The above are the common causes and solutions of material blocking in double-rotor sand making machines. You can prescribe the right medicine according to your own situation.


Daily operation precautions


The safe operation of mechanical equipment has always been a common issue in enterprise production, and the double-rotor sand making machine is no exception. Daily operation and maintenance should also be paid attention to.


1. When operating the machine, you should pay attention to whether there are any abnormal impact sounds inside, whether the machine is operating smoothly, and whether the inlet and discharge of processed raw materials are smooth.


2. Under normal conditions, the temperature rise of the bearing is less than 35°C, and the maximum temperature is less than 70°C. If it exceeds 70°C, stop immediately and identify the factors and solve them.


3. During the operation of the machine, do not open the observation door to observe the conditions inside the machine, or perform adjustments, cleaning and maintenance to avoid danger.


4. During the operation of the machine, the powder appears to be relatively large. In addition to sealing the various parts of the crusher, ventilation and dust collection machinery should also be installed in the workshop.


5. During operation, the feeding should be uniform, and excessive feeding should not be allowed. Otherwise, material blocking will occur. At this time, the mechanical production capacity will also be reduced, leading to increased spindle consumption and other phenomena.


6. If vibration occurs during operation, if it is too small, you don’t need to be nervous. But if the vibration is too large, you should stop observing immediately. Usually, the vibration is caused by weak foundation screws and uneven rotor damage.


7. Observe whether the lining plate is loose and worn. After the lining plate is worn to a certain extent, the discharge particle size becomes coarser, and the lining plate is seriously worn, the lining plate must be replaced.


The use of sand making machines has a long history. In the long-term development process, sand making technology has been continuously updated and improved. Today, there are many types of sand making machines on the market with different performances, making it difficult to choose. Xingao Heavy Industry recommends: In order to ensure the output and quality of machine-made sand, when selecting sand-making equipment, the actual production conditions of machine-made sand should be the main factor, and comprehensive considerations should be taken in conjunction with the quality requirements of finished sand, output requirements, and the properties of raw materials.


When purchasing a sand making machine, you should choose a regular sand making machine supplier. This will not only ensure the quality of the sand making machine, but its perfect after-sales service can also avoid difficult to solve problems during the use of the sand making machine. Xingao Nai Heavy Industry has been engaged in the research, development and production of mining crushing machinery for decades and is indeed the preferred manufacturer.